AB Haydar’ı sordu BTK ‘o izinli’ dedi

BTK’nın 22 Kasım’da başlatacağı internette filtre uygulaması Avrupa Birliği’nin de dikkatini çekti. Özellikle ‘gay, lezbiyen, hayvan, Haydar’ gibi kelimelerin alan adlarında yasaklanma nedenini soran AB’ye BTK’nın yanıtı şöyle oldu: Onları hiç yasaklamadık ki…

Deniz ÇİÇEK / ANKARA
SOKAĞA ÇIKAN BİNLERCE KİŞİ ‘İNTERNETİME DOKUNMA’ DEMİŞTİ
BTK’nın internete filtre uygulaması getireceğini açıklaması üzerine, 15 Mayıs’ta binlerce kişi 31 ilde sokaklara dökülmüştü. Filtre sisteminin sansür olduğunu söyleyen kullanıcılar, ‘İnternetime dokunma’ ve ‘Yasaklamak yasaktır’ sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Protestolar esnasında ayrıca BTK’nın, Haydar, sarışın, gay, liseli ve hayvan gibi kelimeleri internet alan adlarında kullanımını yasaklamasına da tepki gösterilmişti.
Başlangıç 22 Kasım’da
BTK Başkanı Tayfun Acarer ile kurum yöneticileri, güvenli internet uygulaması konusunda bilgi vermek üzere gazetecilerle bir araya geldi. Acarer, sürecin sorunsuz ilerlemesi için işletmecilerden gelen talep üzerine 3 aylık test süreci konduğunu ve uygulamanın 22 Kasım’da başlatılacağını anımsattı.

kaynak: İnternette sansür ve yasaklı kelimelere ilişkin tartışmalar devam ederken, Avrupa Birliği, BTK’ya (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yasaklı kelimelere yönelik kaygısını iletti. BTK İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ise yasaklı hiçbir kelimemizin olmadığını söyledi.
BTK Başkanı Tayfun Acarer düzenlenen basın toplantısında, büyük tartışmalara neden olan ‘güvenli internet’ uygulamasında yapılan yeni değişikliği anlatarak, ‘çocuk’ ve ‘aile’ olmak üzere iki profil olacağını ve güvenli internete geçmek istemeyenlerin eski sistemle devam edeceğini aktardı. Acarer, aile ve çocuk profiline girecek sitelerin de Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın başkanlığında kurulacak olan Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu tarafından belirleneceğini kaydetti.
BTK 2. Başkanı Ayhan Beydoğan da, konunun yanlış anlaşıldığını ve AB ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) giderek bilgilendirme yaptıklarını kaydetti. Beydoğan, ‘Bu yanlış anlaşılmaları bertaraf etmek için de düzenlemeyi daha sadeleştirdik ve yeniledik’ dedi. Beydoğan, AB’nin kendilerine ‘bize anlatılan böyle değildi’ dediğini aktararak, düzenlemenin son halini de AB’ye kısa süre önce gönderdiklerini aktardı.
TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ise, AB ile yaptıkları görüşmelerde, yasaklı kelimelere yönelik tartışmalar nedeniyle ‘gay, lezbiyen, lambda, LGBT’ gibi kelimeleri de sorduklarını belirterek, ‘Bunlardan yasaklanan var mı diye sordular. Biz de hiç yok dedik. Zaten yasaklı kelime listesi diye bir şey olmadığını da söyledik’ dedi.

Yazar Hakkında