Boston Maratonu sırasında yapılan saldırıdan sonra televizyonlar, sosyal medyadan aldıkları soruşturma ve zanlılarla ilgili birçok habere itibar ettiler. Sosyal medya hayatımıza o kadar ciddi bir şekilde girdi ki, Boston Emniyet Müdürü bile, soruşturmayla ilgili bazı ayrıntıları geleneksel bir basın toplantısıyla değil, sosyal medya aracılığıyla açıkladı. Bütün bunlar şu soruyu gündeme getiriyor: sosyal medya ne kadar güvenilir?
Haberciler, sosyal medyada çıkar her haberi haber yaptı ve bu da yanlış haberler yayılmasına neden oldu. “Bir saldırgan yakalandı” twiti, bir süre sonra yalanlandı.Bir değil, iki zanlı vardı çünkü. “Bir Suudi gözaltına alındı” haberi de doğru değildi. Böyle biri yakalanmamıştı. Özetle sosyal medyada atılan mesajları ciddiye alan CNN ve Associated Press Haber Ajansı ve diğer yayın kuruluşları ciddi bir hataya düşmüş oldu.
Princeton Üniversitesi konuk öğretim görevlisi ve sosyal medya uzmanı Profesör Zeynep Tüfekçi, toplumu yönlendirme açısından birçok yararı olan sosyal medyanın, bu tür olaylarda yanıltıcı haberlerin yayılmasına yolaçabileceğini Kabul ediyor. Tüfekçi’ye göre, sosyal medya okur yazarlığı kazanılıncaya kadar da bu, sorun olmaya devam edecek.
Princeton Üniversitesi konuk öğretim üyesi Zeynep Tüfekçi’yle Hülya Polat’ın yaptığı söyleşiyi dinlemek için:
http://www.amerikaninsesi.com/content/sosyal-medya-ne-kadar-guvenilir/1657293.html