Alman polisine casus yazılım soruşturması

Almanya’da polis tarafından bilgisayarlara gizlice yerleştirilerek kullanıcıları gözetlemeye yarayan “casus yazılımların” kullanımıyla ilgili bir soruşturma başlatılacak.

Polis tarafından, ciddi suçlara karışmış şüphelilerin bilgisayarlarına, kendilerinin haberi olmadan yerleştirilen bilgisayar yazılımlarının kullanıldığını bir Alman bilgisayar korsanı grubu ortaya çıkarmıştı.
Bu tür casus yazılımların kullanımların ifşa edilmesi sonrasında, aralarında Bavyera’nın da bulunduğu dört eyalet, söz konusu uygulamayı kabul etmişti.
Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herman, eyalet polisinin 2009’dan bu yana casus yazılım kullandığını ancak yasalar dâhilinde hareket edildiğini söylemişti.

Adalet bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger tarafından başlatılan inceleme, bölgesel ve ulusal düzeyde yapılacak.
“Federal Trojan” adı verilen casus yazılım, kullanıcıların bilgisayarlarıyla gerçekleştirdikleri tüm işlemlerin polis tarafından izlenmesini mümkün kılıyor.
Böylece kullanıcıların ziyaret ettikleri internet sitelerinden, yazdıkları elektronik postalarına kadar tüm hareketleri detaylı bir şekilde takip edilebiliyor.
Yazılımın kullanıldığını ortaya çıkaran Kaos Bilgisayar Grubu isimli internet korsanları, yazılımın yasadışı ilaç ticareti yapmakla suçlanan bir kişinin bilgisayarında tespit edildiğini belirtti.
Bu kişinin avukatı, casus yazılımın müvekkilinin bilgisayarına, hava alanında güvenlik kontrolünden geçerken yerleştirilmiş olduğunu iddia ediyor.
İncelemeyi başlatan Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, “meselenin önemsiz olarak gösterilemeyeceğini” belirtti.
Bakan Leutheusser-Schnarrenberger, “Vatandaşlar özel ve kamusal hayatlarında devletin katı denetleme mekanizmalarından korunmalıdır” dedi.
BBC’nin Berlin muhabiri Steven Evans, vatandaşları gözetlemeye yarayan casus yazılım kullanımının ülkede büyük tartışma yarattığını söylüyor.
Almanların Nazi ve Komünist geçmişleri sebebiyle devlet tarafından gözetlenme konusunda hassas olduklarına dikkat çeken Evans, Alman anayasasınde bu konuda katı maddeler bulunduğunu belirtiyor.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25288750/

kaynak: 

Yazar Hakkında