Bilişim saldırıları azaldı!

Bankaların bilişim suçlarına yönelik aldğı cep parola, SMS şifre ve şifrematik gibi önlemler, işlenen suç sayısı azalttı.

Gelişen teknoloji, bilişim suçlarında artışı da beraberinde getirdi. Bilişim suçları olgusu teknolojiyi kullanan bütün ülkelerin ortak problemi haline geldi.

Meclis Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonuda Türkiye’de son yıllarda işlenen bilişim suçlarıistatistiklerine raporunda yer verdi.

 

Gelişen teknoloji ile birlikte bilişim suçlarının arttığına dikkat çekildi. Önceleri ego tatmin etmek için işlenen bir kısım bilişim suçlarının daha sonra para ve çıkar amaçlı olarak işlenir hale geldiği vurgulandı.

 

TEDBİRLER İŞE YARADI

 

Raporda, bilişim suçları ile ilgili Cumhuriyet Savcılıklarında açılan soruşturma ve soruşturma başlatılan şüpheli

sayılarında yıllara göre gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çekildi. 2009 yılında 912, 2010 yılında bin 20 ve 2011 yılında bin 455 soruşturma dosyası açıldığını belirtildi. Bu soruşturmalarda 2009’da 3 bin 248, 2010 yılında 4 bin 177 ve 2011 yılında 4 bin 329 şüphelinin yargılandığına dikkat çekildi.

 

Bilişim teknolojileri ile bankalara yapılan saldırılar ve kişisel hesapların boşaltılmasına yönelik işlenen suçlar 2009 yılında tavan yaptı. Bankaların bu suçlara karşı cep parola, SMS şifre ve şifrematik gibi uygulamaları işe yaradı ve işlenen suç sayısı giderek azaldı. 2009 yılında bin 229 dosya ile 5 bin 479 şüpheli hakkında işlem yapılırken, bu rakam 2011 yılında 704 dosya, 2 bin 287 şüpheliye düştü.

 

Bankaların kredi kartlarında uygulamaya başladığı çip ve pin uygulaması sayesinde “kredi kartları kopyalama” suçunun son derece azaldığını dikkat çekildi. Ancak bilişim suçlularının bu defa ülkemize gelen turistlerin kredi kartlarına yönelik kopyalama suçlarına yöneldikleri vurgulandı.

 

EN FAZLA SUÇ İSTANBUL’DA

 

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturma başlatılan şüphelilerin yaş dağılımına bakıldığında; 26-35 yaş aralığının yüzde 35 oranla en yoğun yaş aralığı olduğu belirlendi. 18 – 35 yaş aralığının tüm soruşturma açılan şüphelilerin yarısını oluşturduğu vurgulandı. En fazla bilişim suçunun işlendiği il İstanbul olurken onu Ankara ve İzmir illerinin takip ettiği kaydedildi.

kaynak: http://gundem.bugun.com.tr/bilisim-saldirilari-azaldi-haberi/216205/

 

Yazar Hakkında