On soruda Yeni Elektronik Ticaret Kanunu
SORU 1: Yeni Elektronik Ticaret Kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?
Kamuoyunda Yeni Elektronik Ticaret Kanunu olarak bilinen 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 23.10.2014 tarihinde kabul edilmiş olup 05.11.2014 tarihli 29166 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bu kanunun Yürürlük başlıklı 15.maddesine göre bu kanun 01 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecektir. Geçici 1.maddeye göre Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla onay alınarak oluşturulmuş olan veri tabanları hakkında bu yasada şartları belirlenen onay mekanizması hükümleri uygulanmayacaktır.
SORU 2 :Elektronik ticaret ne demektir?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 2.maddesine göre Elektronik ticaret; Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyeti kapsar.
SORU 3: Ticari elektronik ileti ne demektir?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 3.maddesine göre Ticari Elektronik İleti; Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri kapsar. Dolayısıyla kamuoyunda sıklıkla şikayet konu olan reklam amaçlı olarak şirketler tarafından kullanıcıların cep telefonuna gönderilen mesajlar ve e-postalar bu kapsamda değerlendirilecektir. Telefon ve çağrı merkezi tarafından kullanıcıların reklam ve tanıtım amaçlı olarak tüketicilerin aranması halinde de bu kanun geçerli olacaktır.
SORU 4: Elektronik ortamda sözleşme kurulmadan önce yapılması gerekenler nelerdir?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 3.maddesine göre Hizmet sağlayıcı, elektronik iletişim araçlarıyla bir sözleşmenin yapılmasından önce; Alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgilerini, Sözleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri, Sözleşme metninin sözleşmenin kurulmasından sonra, hizmet sağlayıcı tarafından saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgileri, Veri girişindeki hataların açık ve anlaşılır bir şekilde belirlenmesine ve düzeltilmesine ilişkin teknik araçlara ilişkin bilgileri, Uygulanan gizlilik kuralları ve varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına ilişkin bilgileri sunar.
SORU 5: Elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişler nasıl olacak?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 4.maddesine göre Elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişlerde Hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlar. Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişim araçlarıyla teyit eder. Sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılır. Hizmet sağlayıcı, sipariş verilmeden önce alıcıya, veri giriş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunar.
SORU 6: Ticari iletişim nasıl yapılacak?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 5.maddesine göre Ticari iletişimin ve bu iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgiler sunulmalıdır. İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliği açıkça belirlenebilmeli, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilmeli ve bu şartlar açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olmalıdır.
SORU 7: Şirketler kullanıcılara ticari elektronik iletileri nasıl gönderecekler?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 6. ve 7. maddesine göre Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir. Ticari elektronik iletinin içeriği, alıcıdan alınan onaya uygun olmalıdır. İletide, hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alır. İletide, haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapılması hâlinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilir.
SORU 8: Kullanıcılar şirketlerden reklam amaçlı sms ve e-posta almak istemezlerse ne yapacaklar?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 8. maddesine göre Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilir. Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurur.
SORU 9 : Kullanıcıları istemediği halde onlara reklam amaçlı sms ve e-posta gönderen şirketlere ceza verilecek mi?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 12. maddesine göre hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından onbeş bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilebilecektir. Bir defada birden fazla kimseye yasada belirlenen onay yöntemine aykırı olarak ileti gönderilmesi hâlinde idari para cezası on katına kadar artırılarak uygulanabilecektir.
SORU 10: Kullanıcı tarafından istenmeyen e-posta ve smsleri gönderen şirketlere bu hizmeti sunanlar bu iletilerden sorumlu tutulacak mı?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 2. maddesine göre Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler Aracı hizmet sağlayıcıdır. 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesine göre Aracı hizmet sağlayıcılar, hizmet sundukları elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.
Daha detaylı yazı için http://www.ozgureralp.av.tr/web/2014/10/28/soru-206-elektronik-ticaretin-duzenlenmesi-hakkinda-kanun-neler-getiriyor/
|